Binoculars explanation: 10 terms to choose your best binoculars

Whether you want to watch birds with binoculars, are looking for binoculars for the mountains or are going to view the Big Five on safari: there is a suitable binoculars for every purpose. There is a lot of choice and choosing binoculars may seem complicated. Use this binocular guide to choose the best binoculars for your activity.

What kind of binoculars are you looking for?

A distinction can be made between three types of binoculars:

 • Roof viewers
 • Porro viewers
 • monoculars.

Bij een monokijker gebruik je één oog om door de verrekijker te kijken. Het zijn compacte verrekijkers die een goede keuze zijn wanneer het gewicht en omvang van de kijker een grote rol spelen.

porro en dakkant kijkers zijn zogenoemde binoculaire verrekijkers. Je gebruikt beide ogen om er doorheen te kijken. Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar er zijn een aantal verschillen tussen een porro en een dakkant verrekijker.

Roof vs Porro

binoculars birds

Het verschil tussen beide verrekijker soorten zit voor een groot deel binnenin de verrekijkers. Een dakkant kijker heeft dakkant prisma’s (of penta prisma’s). Daarbij staan objectief en oculair recht tegenover elkaar, waardoor de lichtstralen via een rechte lijn door de kijkers heengaan.

Bij een porro verrekijker staan het oculair en het objectief juist niet in een rechte lijn van elkaar. De beelden door de kijker gaan via een N-vormige knik.

Advantages roof viewers

 • Due to their construction, they are more compact and lighter than porro binoculars
 • You focus a roof prism binoculars by moving the objective in the binoculars. As a result, there are fewer moving parts, they are easier to waterproof and less sensitive to dust.
 • Robust, often last longer.

Advantages of porro binoculars

 • The porro prism allows you to perceive depth better.

Vergelijking van Verrekijkertypes

Meaning of the numbers on binoculars

In your search for the best binoculars, you will see that there are numbers on binoculars with a X† The first number represents the magnification, the second number the diameter of the lens in millimeters.

A pair of binoculars marked 8×42 therefore has a magnification factor of 8 and a lens diameter of 42 mm.

Het lijkt misschien interessant om een verrekijker aan te schaffen met een zo hoog mogelijke vergroting en lensdiameter. Maar hou er rekening mee dat met het toenemen van de vergroting je handtrillingen een stuk merkbaarder worden, het field of view kleiner wordt en de verrekijker minder licht zal doorlaten.

Een grotere lensdiameter zorgt dat er meer licht door de lenzen kan komen. Daardoor zijn er meer details te zien. Maar een gevolg van de grotere lensdiameter is dat de verrekijker ook zwaarder is en dus minder gemakkelijk mee te nemen is.

So make sure you use this binoculars explanation to choose binoculars with a magnification and diameter that also suit the purpose of the binoculars.

Compare binoculars with each other

Bij het kiezen van de beste verrekijker, zijn er naast van de vergroting en lensdiameter nog een aantal andere dingen waar je op zou moeten letten. Heb je (nog) geen idee wat er wordt bedoeld met het schemergetal, de uittredepupil of oogafstand? In de verrekijker uitleg hieronder leggen we je deze belangrijke begrippen uit.

exit pupil

uittredepupil

De uittredepupil is de diameter van het licht dat uit het oculair komt dat tegen het oog aanzit.

Usually the exit pupil is mentioned in the binocular specifications. You can easily calculate the exit pupil yourself.

Calculating exit pupil

Exit pupil = (lens diameter / magnification)

Voorbeeld: verrekijker 8×42, om de uittredepupil te berekenen deel je 42 door 8. De waarde van de uittredepupil is daarmee 5,25.

 • If you use the binoculars in low-light environments, it is smart to choose binoculars with a large exit pupil. Choose values from 5 to 7.
 • If you mainly use the binoculars during the day, you can easily get by with binoculars with a small exit pupil, a value between 2 and 3 will suffice.

The binoculars from the example above are therefore suitable for low-light situations.

Twilight number

Ook het schemergetal geeft aan in hoeverre een verrekijker geschikt is voor omstandigheden met minder licht. Een kijker met een schemergetal lager dan 15 is alleen te gebruiken wanneer er voldoende licht is. Wil je de verrekijker ook gebruiken bij schemering, dus zonsopgang of zonsondergang, kies dan voor een verrekijker met een hoog schemergetal.

Ga je met de verrekijker vogels spotten, dan is het schemergetal dus zeker iets om rekening mee te houden. De meeste vogels zijn namelijk ‘s ochtends vroeg actief. Ben je op zoek naar de beste verrekijker voor het bekijken van wild? Ook dan is het schemergetal belangrijk. Wilde dieren zijn vooral bij zonsopkomst of zonsondergang te zien.

Calculate Twilight Number

Twilight number = √ (magnification × lens diameter)

Voorbeeld: Verrekijker 8×42, invullen van deze waardes in de formule geeft 8 keer 42, en dus 336. Trek de wortel van 336, dat is 18,33. Deze waarde is hoger dan 15. Het model uit deze verrekijker uitleg is dus geschikt voor het gebruik tijdens de schemering.

Brightness

De lichtsterkte is de hoeveelheid licht die door de kijker kan komen. De lichtsterkte van een verrekijker kun je zelf uitrekenen door het kwadraat van de uittredepupil te nemen.

Hou er wel rekening mee dat het getal voor de lichtsterkte niet meer is dan een indicatie. Ook de coating en het gebruikte glas zijn van invloed op de beeldkwaliteit van verrekijkers. Een verrekijker met goede coating en HD lenzen kan zelfs met een lagere lichtsterkte een beter beeld geven dan de beste verrekijker zonder.

Coating

De coating is een speciale, op de lens aangebrachte laag. Een verrekijker met coating heeft vrijwel altijd een betere beeldkwaliteit en mooiere kleuren dan verrekijkers zonder. Bovendien zorgt de verrekijker coating voor minder reflectie en/of een betere lichtgevoeligheid.

Coated binoculars always have at least one lens with a coating. With multi-coated binoculars, the lenses are provided with at least one layer of coating. The superlative is fully coated, with multiple layers of coating applied to all lenses.

Heeft jouw verrekijker coating? Zorg dan dat je het glas niet met je vingers aanraakt. Het natuurlijke vet op je vingers bevat namelijk een zuur dat de coating kan aantasten.

Difference Between BaK-4 and BaK-7

binoculars explanation

A binocular prism is made of glass. Depending on the type of glass in the binoculars, the prism provides a sharp and clear image or, if the glass is of lower quality, just the opposite.

BAK4 is afgeleid van BaritleichKron, wat staat voor barium kroonglas. BaK-4 glas heeft een betere refractie-index en dus een scherper en helderder beeld dan het goedkopere BAK-7.

Glasses wearers: pay attention to the eye relief

Met oogafstand wordt de afstand van het oculair tot de plek waar het beeld gevormd wordt bedoeld. Draag je een bril, dan zal de oogafstand ook wat groter moeten zijn. De beste verrekijker voor brildragers heeft daarom bij voorkeur een oogafstand van 15 mm.

Of course, spectacle wearers can use the binoculars without glasses. The diopter correction in combination with the focus ensures that you can always get a sharp image. You will just have to put your glasses on and off every time. You have to decide for yourself whether that is useful.

Voor brildragers is overigens niet alleen de oogafstand van belang, maar ook de zogenoemde effectieve oogafstand. Dit is de oogafstand minus het uitstekende gedeelte van de oogkappen. Deze effectieve oogafstand moet groot genoeg zijn om de afstand tussen glas van de bril en het oog te kunnen overbruggen.

Field of view

Het gezichtsveld van een verrekijker is de breedte van het landschap gemeten op een afstand van 1000 meter. Een groter beeldveld zorgt voor een comfortabelere waarneming. Wil je met de verrekijker vogels kijken, dan zul je met een verrekijker met een breed gezichtsveld een vliegende vogel sneller in beeld krijgen en langer in beeld kunnen houden.

Converting field of view binoculars

The width of it field of view wordt uitgedrukt in meters of in graden. De waarde ligt altijd tussen de 80 en 145 meter. Met behulp van een redelijk simpele formule kan het gezichtsveld worden omgerekend van meters naar graden of juist omgekeerd.

From degrees to meters = number of degrees x 17.5 m

From meters to degrees = number of meters / 17.5 m

Apparent angle of view

Met de schijnbare beeldhoek wordt de grootte van de cirkel bedoeld die je door de verrekijker kijkend voor je ziet. Een grotere schijnbare beeldhoek zorgt voor een rustiger beeld, waardoor het gemakkelijker is om bewegende beelden te kunnen volgen.

Calculate apparent angle of view

Multiply the field of view by the magnification factor.

Example: Binoculars with a magnification of 7x and a field of view of 9.3 degrees have an apparent angle of view of 65.1 degrees.

Buy binoculars

With binoculars in your pocket you are ready for the adventure. Do you want to spot birds or wildlife with binoculars? Hiking in the mountains or want to get a better look at animals in the zoo? This binocular explanation will help you make the best choice.

What will you be using your binoculars for? Find the best binoculars on antoniojoseb126.sg-host.com/shop.

Part:

1 thought on “Verrekijker uitleg: 10 begrippen om jouw beste verrekijker te kiezen”

 1. Nice blog here! Also your website loɑds up fast! What host
  are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  Ӏ wish my web site loaded up as fɑst as yours lol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More blogs

Ontvang jouw exclusieve 10% korting!

Leave your email below and receive your personal Zoomble discount code directly in your email.