Verrekijker voor Vogels – 4 factoren voor de beste verrekijker tijdens het vogelspotten

Hoe kies je de beste verrekijker om te vogelspotten?

Bij het kiezen van een geschikte verrekijker voor vogelspotten komt er heel wat informatie op je af. Moeilijke termen als schemergetal en vergrotingsfactor vliegen je om de oren en dan heb je ook nog verschillende gewichtsklassen. Dat is maar goed ook, want verrekijkers zijn breed te gebruiken en afhankelijk van het doel wil je bepaalde factoren juist wel en bepaalde factoren juist niet als onderdeel van je verrekijker. Hieronder vind je een uitleg over welke specificaties onmisbaar zijn voor jouw ultieme vogelspotverrekijker.

Vergrotingsfactor

De vergrotingsfactor is belangrijk bij het kiezen van de juiste verrekijker. Vogels zijn schuwe dieren, dus je kunt niet te dichtbij komen. Voor de aanschaf van de beste verrekijker voor vogelspotten, kun je het beste kiezen tussen een verrekijker die 8x of 10x vergroot. Het voordeel van een verrekijker die 10x vergroot, is dat je de vogels nóg beter kunt zien. Je krijgt echt het gevoel alsof je naast het dier staat. Wel heb je wat vastere handen nodig voor deze vergroting, aangezien het beeld sneller beweegt. Als je meer over de specificaties wilt weten, kan je kijken bij de verrekijker uitleg.

Spotten bij schemering

verrekijker voor vogels

Bepaalde vogels zijn vooral actief wanneer het schemert, denk maar aan de welbekende Kerkuil of Nachtzwaluw. Om met weinig licht deze magische dieren te spotten, heb je een verrekijker met een hoog schemergetal nodig. Denk hierbij aan een schemergetal van rond de 18 of hoger. Het schemergetal bereken je door de vergroting te vermenigvuldigen met de diameter en daar de wortel uit te trekken. Dus bijvoorbeeld: 12×42 = 504, de wortel van 504 = 22,5.
Daarnaast speelt de lichtsterkte van de verrekijker ook een rol bij vogelspotten met weinig licht. De lichtsterkte wordt bepaald door het objectief en de uittredepupil. Deze bereken je door de diameter van de uittredepupil met zichzelf te vermenigvuldigen.
Bijvoorbeeld: 42/12 = 3,5 x 3,5 = 12,24
Hier geldt hetzelfde als bij het schemergetal: hoe hoger, hoe beter.

Gewichtsklasse

Het is ook belangrijk om goed op het gewicht van de verrekijker te letten. Als je graag wandelend op zoek gaat naar jouw gevleugelde vrienden, kun je beter een lichtere verrekijker nemen. Spot je ze liever vanaf één plek? Dan kun je gerust een wat zwaardere variant kiezen. Verrekijkers met een lagere lichtsterkte wegen meestal minder zwaar dan verrekijkers met een hogere lichtsterkte. Als je graag in de schemering vogels spot, heb je dus automatisch een zwaardere verrekijker dan wanneer je overdag op pad gaat.

Al met al is het bij het kiezen van de juiste verrekijker dus belangrijk eerst jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wil ik vooral overdag of bij schemering spotten?
  • Zit ik vooral op één plek of spot ik al wandelend?

Heb je enorm veel zin gekregen in een onvergetelijk vogelspot avontuur? Bekijk deze verrekijkers die speciaal gemaakt zijn om deze bijzondere dieren nooit meer te hoeven missen.

Deel:

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Meer blogs

Ontvang jouw exclusieve 10% korting!

Laat je email hieronder achter en ontvang jouw persoonlijke kortingscode voor Zoomble direct in je mail.