De beste locaties voor het vogelspotten

Als beginnende vogelaar of vogelspotter wil je natuurlijk zoveel mogelijk verschillende vogels zélf gezien hebben. Vaak begin je met vogels kijken rond je huis, maar als snel wil je meer. Je zult het al gemerkt hebben; vogelspotten is een ontzettend verslavende hobby.

In het overzicht hieronder kun je voor iedere Nederlandse provincie enkele interessante plekken vinden waar je veel vogels kunt waarnemen. Wanneer je ook vogels wilt spotten op vakantie, leggen we je ook uit waar en hoe je de beste spotplekken in het buitenland kunt vinden om met een verrekijker vogels te bekijken.

Vogelspotten: De beste plekken in Nederland (per provincie)

Als Nederlandse vogelspotters hebben we geluk. Ons land is waterrijk en dus vind je in de natuur genoeg goede plaatsen om te kunnen vogelspotten. In het overzicht hieronder vertellen we je wat in iedere provincie – volgens ons – de beste plekken zijn voor een dagje vogels kijken.

Groningen

In Groningen liggen prachtige natuurgebieden waarin allerlei soorten vogels zich thuis voelen. Wil je met je verrekijker vogels spotten, dan heb je daartoe in deze provincie veel mogelijkheden. Nationaal Park Lauwersmeer is fantastisch, daar is bijvoorbeeld de enorme Zeearend te spotten. Maar er vliegt en broedt in dit gebied nog veel meer. De grazige delen zijn geliefd bij watervogels zoals de Smient en de Brandgans.

Ook in Midden-Groningen, bijvoorbeeld in de Kropswolderbuitenpolder of ‘t Roegwold in Schildwolde is het goed vogels kijken. Liefhebbers van vogelspotten kunnen het beste beginnen in de buurt van het Knuppelpad, want daar is echt ontzettend veel te zien.

Een ander mooi punt voor het kijken van vogels is de Slochtermeenteweg in Luddeweer. In het riet zijn de blauwborst, baardmannetjes, porseleinhoentjes en rietzangers te zien. Ook roofvogels kun je spotten op deze plek. Je ziet er bijvoorbeeld de Bruine kiekendief, de Blauwe kiekendief en zelfs de Havik kan hier je lens binnenvliegen.

Friesland

Ongerepte kustlijnen en natuurparken, gecombineerd met oer bossen, heidevelden en allerlei verschillende gronden. Het Friese land biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor een dagje vogelspotten.

Rondom het Friese Twijzel vind je de Twijzelermieden, het grootste coulisselandschap dat je in West-Europa kunt vinden. Er leven hier maar liefst 240 vogelsoorten. Bijzonder, want in heel Nederland zijn in totaal zo’n 500 vogelsoorten te vinden zijn. In het voorjaar kom je er veel zangvogels tegen, in de naastgelegen mieden wemelt het van de weidevogels.

Wil je dus met je verrekijker vogels gaan kijken, dan is de provincie Friesland een goede optie. De Grutto, Watersnip en Zeearend kom je hier tegen, maar ook andere vogels laten zich hier bekijken, zoals de Torenvalk, Baardman en de Reuzenstern.

Drenthe

Vogels kijken in Drenthe is een uitstekend idee. Het Drentse landschap wordt gevormd door akkers, veengronden afgewisseld met zandgronden en kanalen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om met een vogels te kunnen bekijken.

Een aanrader is het Fochteloërveen. Deze plek staat bij vogelspotters bekend als broedplaats voor de kraanvogel. Jaarlijks kun je enkele paartjes vinden in dit veengebied. Ook roofvogels, zoals de indrukwekkende slangenarend kun je hier met een beetje geluk spotten.

Het Drents-Friese Wold is na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland. Mooie afwisselingen tussen veengebied naar zandverstuiving en van heide naar moeras en de moeite waard om te bekijken door een verrekijker. Vogels die je er onder andere tegenkomt zijn de Wespendief, Raad en Zwarte Specht tegen.

Overijssel

Vogelspotten in Overijssel  kun je het beste doen op de Sallandse Heuvelrug of de Weerribben-Wieden; de twee nationale parken in deze provincie. Als vogelaar kun je hier prima met je verrekijker vogels bekijken.

De soorten die je er ziet wisselen per seizoen. In de periode van april tot ongeveer juni komen de broedvogels terug. Vooral moerasvogels zoals de Zwarte stern, Bruine kiekendief en Purperreiger. In de winter kun je weer andere vogels kijken, bijvoorbeeld de Havik of Buizerd.

Gelderland

Binnen de grenzen van de provincie Gelderland ligt het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Hoge Veluwe. Talloze vogels hebben in dit gebied hun intrek genomen. Van de Boompieper tot de Roodstaart, de Grauwe vliegenvanger, Koekoek, Kruisbek, Barmsijs en de Nachtzwaluw. Soorten die je zeker niet overal kunt zien, maar dus wel op de Veluwe.

Het Gelderse landschap biedt de vogelaar nog meer mogelijkheden voor vogelspotten. Tegen de Duitse grens ligt Bergherbos (Beek) een bos waar je niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar ook nog eens de kans hebt dat dat een Geelgors, Appelvink, Raaf of een van de andere vogelsoorten zich laat zien.

Flevoland

Ook in de jongste provincie van ons land kan de vogelaar zijn hart ophalen. Tijdens de wintermaanden overwinteren er zeldzame soorten en door de summiere vegetatie kun je ook met een verrekijker vogels bekijken. Vogels die je er kunt zien zijn onder andere de Zeearend, Pestvogel en het Nonnetje.

Bij de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn observatiehutten en kijkschermen, waardoor het geen unicum is om meerdere arenden te zien die eten van een prooi. Voor vogelspotten is de Oostvaardersdijk een goede plek, je kunt er regelmatig een zeearend zien overvliegen.

Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft maar liefst drie kusten (Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer) en een overdaad aan waterpartijen op het land. Noord-Holland is een uitstekende provincie voor het kijken van vogels.

Goede plekken voor het vogelspotten zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen, Camperduin en de Schoorlse Duinen, de Hoorneboegse Heide, Naardermeer, Landje van Geijsel en niet te vergeten waddeneiland Texel.

Elk voorjaar kun je tientallen broedende Lepelaars hoog in het moerasbos van De Liede bij Haarlem vinden. En het Balgzand bij Den Helder is echt een paradijs voor liefhebbers van vogels kijken. Je vind er duizenden wadvogels.

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland is een afwisselend landschap te aanschouwen. Duingebied in het westen en in het oosten de Alblasserwaard, Krimpenerwaard met weilanden zover het oog reikt en natuurlijk de Biesbosch, een van Europa’s grootste zoetwatermoerassen. Een walhalla om eropuit te trekken en met je verrekijker vogels te kijken.

Overal in Zuid-Holland kun je vogelspotten, zelfs tussen als het havengeweld van de Europoort en de Maasvlakte. De ‘MaVla’ ligt langs de kust en dus zullen veel trekvogels deze plek aandoen om er een dag te vertoeven en op te vetten. Veel zeldzame vogels, zoals de Kleine vliegenvanger Sperwergrasmus en de Baardgrasmus zijn hier te zien.

Andere plekken waar het goed vogels kijken is, zijn bijvoorbeeld de Groene Jonker bij Zevenhuizen. Dat is een waterrijk natuurgebied met een grote plas, weelderige rietkragen en natte graslanden. Je vindt hier onder andere de Lepelaar, Fuut en Bergeend en soms zelfs Kleine waterhoen, de Waterral of een Steltkluut.

Utrecht

Van veengebied tot uitgestrekte bossen. Het landschap van de provincie Utrecht kent veel afwisseling en dat maakt het een interessant leefgebied voor vogels. Wil je vogels kijken dan zijn er diverse goede vogelgebieden.

De Amerongse Berg ligt 69 meter boven NAP, je komt er dus veel vogelsoorten tegen. Maar ook gebieden als de Blauwe Kamer bij Rhenen, de Eempolder bij Eemnes of het laagveenmoeras van de Westbroekse Zodden bieden genoeg kans om met je verrekijker vogels te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een Purperreiger, IJsvogel of Roerdomp tegenkomen, maar ook de Woudaap, de kleinste reiger van Europa, is in deze provincie waargenomen.

Noord-Brabant

Brabant is rijk aan mooie landschappen waarin allerlei vogels te spotten zijn. Je kunt bijvoorbeeld met je verrekijker vogels spotten in het Mastbos bij Breda. Je kunt daar meerdere landschapselementen vinden: naaldbos, loofbos, vennen en heide. Daardoor kun je er ook een gevarieerde vogelstand vinden. Je vindt er zo ongeveer alle spechtensoorten die ons land kent. Onder meer de Groene specht, Zwarte specht en de Kleine bonte specht, middelste bonte specht en Grote bonte specht broeden in dit gebied.

Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken in Brabant waar je kunt vogelspotten. Ook natuurgrenspark De Groote Heide en Het Leenderbos zijn uitstekende plekken om vogels te kunnen kijken. De Roodborsttapuit of Boomleeuwerik broeden er, maar ook de  Nachtzwaluw.

Een andere interessante plek voor vogelaars in Noord-Brabant is Nationaal Park De Groote Peel, waar zeker 100 verschillende vogelsoorten broeden. Ook de Noordpolder bij Ossendrecht is een pareltje. Je vindt er veel watervogels, waaronder de Krakeend, Slobeend, de Wilde eend en af en toe een Zomertaling. Ga je hier vogels kijken dan heb je ook kans op een roofvogel,  zoals de Havik, Sperwer, Buizerd, Boomvalk en Wespendief.

Zeeland

De provincie Zeeland staat bekend om het water. Naast zee, vindt je er ook veel binnenwater. Niet alleen veel weide- en watervogels hebben het Zeeuwse land uitgekozen als broedplaats. Maar ook rietvogels, bosvogels en niet te vergeten roofvogels kun je in Zeeland spotten.

Interessante ‘hotspots’ zijn in overvloed. In de Blikken bij Nieuwvliet staan twee mooie vogelkijkhutten. Je kunt tijdens het vogelspotten rekenen op Kluut, Kemphaan, Oeverlopen, Witgatje, Wulp en veel andere steltlopers. Sperwer en havik hebben het gemunt op de zangvogels in het gebied. Boven het water en weiland kun je o.a. Buizerd en Bruine kiekendief zien vliegen. Er staat wel water in het gebied, hou daar rekening mee.

Andere plekken waar het goed ‘vogels kijken’ is, zijn de Brouwersdam bij Ouddorp en het Krekengebied Dijkwater tussen Dreischor en Sirjansland. Ook de Neeltje Jans, is een goede plek om met je verrekijker vogels te kijken. De unieke ligging aan de monding  van de Oosterschelde zorgt voor een overdaad aan wadvogels en in de trekperioden kom je ook wat zeldzamere vogels tegen.

Limburg

De glooiende Limburgse heuvels zijn in Nederland uniek. Het landschap loopt uiteen van houtwallen, bossen en kleinschalige akkers met daartussen meanderende riviertjes. Hierdoor kun je in Limburg andere vogels kijken dan in andere provincies. Sommige vogelsoorten kun je zelfs het beste in Limburg komen bekijken, zoals de Middelste Bonte Specht, Kortsnavelboomkruiper en de Oehoe.

Het Hamsterreservaat bovenop het plateau van Margraten is de plek om met je verrekijker vogels, zoals de Geelgors of de Grauwe Gors te bekijken. Wil je de Oehoe zien, dan kun je het beste de Sint-Pietersberg bij Maastricht bezoeken. Deze uil is een van de grote uilensoorten ter wereld. Toch zal het niet gemakkelijk zijn de oehoe tijdens het vogelspotten te zien door zijn schutkleuren.

Vogels kijken in het buitenland

Het is niet makkelijk om aan goede informatie over vogelspot locaties te komen wanneer je zelf ter plekke niet echt bekend bent. En de lokale vvv of bewoner heeft vaak geen idee waar jij als fanatiek vogelaar naar op zoek bent.

Birdplaces.eu is een platform waar jij als vogelaar, vogelaars uit andere regio’s en landen kunt helpen met jouw kennis. Je kunt zo de mooiste en beste plekken voor vogelspotten met elkaar delen. En natuurlijk werkt dat ook de andere kant op. Wanneer jij er met de verrekijker vogels gaat spotten in het buitenland weet je voortaan precies waar je moet zijn.

Genoeg tips en ideeën opgedaan om er een dagje op uit te trekken? Bekijk ons assortiment verrekijkers voor vogelaars hier

Deel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Ontvang jouw exclusieve 10% korting!

Laat je email hieronder achter en ontvang jouw persoonlijke kortingscode voor Zoomble direct in je mail.